Vi hjelper deg med å få dekket rimelige og nødvendige utgifter som trafikkulykken medfører. Dette kan være utgifter til medisiner og til behandling hos lege, fysioterapeut, psykolog eller annen terapeut. Men kan også være utgifter til transport, ulike hjelpemidler, spesialtilpasset utstyr. En viktig erstatningspost kan også være hjelp til å få utført husarbeid og vedlikeholdsoppgaver hjemme.
Ved store personskader, vil det ofte være behov for tilpasning/ombygging av foreldrehjem og egen bolig hvor det også kan være behov for å ulike tekniske hjelpemidler. Det kan også være behov for å få løst vergemålsoppgaver og å få tilført hjelp og pleie i hverdagen. Enkelte skader, som f.eks. ryggmargsskader vil gjerne pådra økte utgifter til strøm, økt slitasje på klær, inventar, osv.
Det er viktig med hjelp til å analysert utgifts situasjonen, slik at man ikke mister erstatningsrettigheter. Som «ny-skadet» er det mye å sette seg inn i og som regel har man ikke tilstrekkelig skade/sykdomsinnsikt til å forutse de utgifter som kan komme.
Om trafikkulykken gir deg redusert inntekt, vil vi utrede og beregne ditt inntektstap slik at dette blir dekket fullt ut og fortløpende. Erstatningen skal dekke hele inntektstapet og da må man analysere karriereforløp og inntektsutsikter både med og uten skade. Det kan være viktig å innhente uttalelser fra arbeidsgivere, lærere og eventuelle andre som kan belyse inntekts og karriere utsikter med og uten. Erstatningen beregnes ved at det foretas en sammenlikning mellom hva du ville tjent uten ulykken og sammenlikner dette med hva du nå tjener og eventuelt mottar av ytelser fra NAV m.m. Det er, etter skatt differansen, som skal erstattes fullt ut.
Dersom trafikkulykken påfører deg en varig skade av en viss størrelse, har du krav på menerstatning. Dette er en erstatning for redusert mulighet for «livsutfoldelse», altså et tap som ikke har en økonomisk begrunnelse tap slik som et inntekts -eller utgifts tap. Menerstatning har man krav på om den varige medisinske invaliditetsgraden er 15 % eller mer.
Den medisinske invaliditeten fastsettes av en medisinsk sakkyndig slik at valget av medisinsk spesialist vil være svært viktig for at erstatningen skal bli så riktig som mulig.
Legen som utreder skaden vil benytte Rikstrygdeverkets invaliditetstabell når invaliditetsgrad (VMI) fastsettes.
Dersom en sjåfør har vært «grovt uaktsom» eller har forårsaket en ulykken med vilje, kan den som blir skadet kreve oppreisningserstatning etter skadeerstatningsloven § 3-5.
Typiske situasjoner som kan gi grunnlag for oppreisningserstatning er «møte/forbikjørings-ulykker», påkjørsler i gangfelt og promillekjøring.
Om vilkårene for å få slik erstatning er oppfylt bør drøftes med oss slik at krav kan fremsettes etter gjeldende domstols praksis.
Ved ulykker etter 1. juli 2009 kan oppreisningskrav fremsettes mot det ansvarlige bilforsikringsselskap mens skader forut denne dato må fremsettes direkte mot sjåføren man mener har opptrådt «grovt uaktsomt».
Trafikkulykker der en sjåfør har vært «grovt uaktsom» vil gjerne bli etterforsket og fulgt opp av politiet. Der det er tilfelle, kan den skadde søke om å få oppnevnt bistandsadvokat under straffesaken og da vil normalt det beste være å benytte oss for å sikre at det blir fremsatt et oppreisningskrav og for å vokte over at den «uaktsomme» sjåføren ikke forsøker å skyve medansvar for at ulykken over på deg. Et slikt «medansvar» kan gi forsikringsselskapet grunnlag for å redusere erstatningen din som følge av «medvirkning».
Erstatningsretten har som hovedformål å kompensere et økonomiske tap. Det betyr at personene som kan ha krav på erstatning etter dødsulykker er personer som har vært helt eller delvis forsørget av den avdøde. I praksis betyr det avdødes ektefelle eller samboer samt barn opp til en viss alder (omkring 20 år) som før dødsfallet faktisk var forsørget av avdøde eller hadde en forventning om å bli forsørget (f.eks. et ufødt barn eller en forlovet). I enkelte situasjoner kan også avdødes foreldre kvalifisere for forsørgertapserstatning.
Erstatningen fastsettes individuelt for hver av de forsørgede (typisk for gjenlevende ektefelle eller samboer og barn). Tapsberegningen tar sikte på å få frem tap som følge av:
Erstatningen beregnes etter nettometoden som vil si at familiens nettoinntekter før og etter forsørgertapet sammenlignes slik at både bortfall av inntekter og omsorgsarbeidet blir erstattet.
Beregningene er kompliserte, og få advokater har kompetanse på området. Vår kompetanse kommer fra mange titalls oppgjør etter flyhavari, et stort antall trafikk og yrkesskader og også etter feilbehandlinger i norske sykehus.
De fleste er dekket av en eller flere ulykkes og/eller pensjonsforsikringer som kan komme til anvendelse når personskade har skjedd. Dette kan være egentegnede forsikringer eller forsikringer tegnet for deg, typisk av en arbeidsgiver, av et fagforbund, av din ektefelle/samboer eller av foreldre. Enkelte har også kryssdekning via samboer/ektefelle/foreldres arbeidsgiver eller fagforbund. Slike mulige dekningsrettigheter må raskt utredes og meldes til det/de aktuelle forsikringsselskaper (av hensyn til renterettigheter og fare for foreldelse), noe vi rutinemessig bistår med.
Det er viktig å avklare at ulykkeshendelsen var resultat av en plutselig ytre begivenhet slik at det normale vilkår for å få dekning under en ulykkesforsikring er oppfylt.